Anbefalingen som ga Lillian mer enn en smertefri skulder

02.05.2019

I 15 år har Lillian slitt med smerter i muskler og ledd, særlig i korsrygg, bekken, nakke og skuldre. Da hun i tillegg var uheldig og falt på ski, skadet hun skulderen sin. Til tross for behandlinger hos fysioterapeut og kiropraktor flere ganger i uken ble det ingen bedring og Lillian har i perioder vært delvis sykemeldt 100 %. På anbefaling fra en venninne bestilte hun da time hos massasjeterapeut Stefan Sundin i håp om å bli smertefri. Allerede etter andre behandling slapp smertene i skulderen!

Tekst og foto: Hilde Hurlen 

Hva kan skje med muskler ved skade og trauma?

- Årsaken til Lillians skarpe skuldersmerter satt ikke i selve skulderen, men i musklene som har som oppgave å skape bevegelse i skulderleddet, sier Sundin. - Blant annet i muskelen subscapularis som sitter under skulderbladet.

- Etter et slikt fall, som også kan betegnes som et trauma, strammer musklene seg for å beskytte leddet og forårsaker slik smertene, forteller Sundin videre. - Stram muskulatur fører til redusert bevegelse i det aktuelle leddet. Ved å løse opp i disse spenningene og gjenopprette balansen i leddet vil smertene slippe.

- Allerede etter to behandlinger slapp smertene i skulderen! Dette er en solskinnshistorie, smiler Lillian. 

Helhet og sammenheng i kroppen

Lillian jobber nå som butikksjef, en jobb som innebærer mye gåing og ståing på harde gulv, høyt tempo og som til tider kan være stressende. Da er det ikke alltid enkelt å tenke på å puste riktig, kroppsholdning eller hvordan en står og går.

- Vi har jobbet mye med pusten, noe som også gjorde at smertene slapp raskere, sier Sundin. - Det er et kjent problem at vi ikke puster riktig når vi har det travelt og stresser. Å løse opp i mellomgulvet, diafragma, som er den viktigste åndedrettsmuskelen gir overraskende gode resultater for de fleste. Pusten blir lengre og mange opplever bedret kondisjonen og mer energi.

Mellomgulvet har også stor betydning for tarmfunksjonen. Flere kan fortelle at forstoppelse og treg mage blir bedre etter behandling av diafragma.  

Mange på benken grunnet stress

- Det er mange som ligger på behandlingsbenken min grunnet stress, forteller Sundin. - Vi lever i en tid der de aller fleste har tidspress og høye forventninger til seg selv. I tillegg blir vi utsatt for destruktivt press fra sosiale medier.

- Stefan er 100 % ærlig i sine tilbakemeldinger og går rett på sak når han spør hvordan du egentlig har det, forteller Lillian. - Vi har hatt mange gode samtaler og diskusjoner. Vi har jobbet med bevissthet rundt hvordan vi forholder oss til momenter rundt oss, hva som gir oss energi og hva som tapper oss. Slik har Stefan hjulpet meg å korrigere tankemønsteret mitt og gitt meg verktøy til hvordan jeg kan prioritere riktig og redusere stressnivået i hverdagen min.

- Stress påvirker kroppen svært negativt, sier Sundin. - Tankene våre kan føre til spenninger i muskulatur, noe som kan gi fysiske smerter. Derfor er det viktig å være bevisst på eget tankemønster og rydde bort det som ikke er bra for oss. Det krever ofte mye å endre uvaner og usunne tankemønster som er innarbeidet over tid, men med bevissthet og selvinnsikt blir alt enklere.

- Når vi rydder i tankene, slipper også smertene i musklene raskere, avslutter Sundin. 

For timebestilling eller mer informasjon: Send melding via Facebook eller telefon 407 20 850.